НРЗВО «КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСТИТУТ»: СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ТА ОСВІТНЬО-РЕАБІЛІТАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК СУЧАСНОГО ПРОСТОРУ Й ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ПРИНЦИПІВ СТУДЕНТОЦЕНТРИЗМУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2787-5137-2023-2-2

Ключові слова:

студентоцентрований підхід (навчання), студентоцентризм, фасилітація, тюнінг, компетентності

Анотація

У статті акцентовано увагу на Законі України «Про вищу освіту», у якому висвітлюється не лише принцип студентоцентрованого навчання, але й розкрито його мету та основні складові. Наголошено, що студентоцентроване навчання студенту відводить роль активного партнера в освітньому процесі, котрий наполегливо вибудовує власну індивідуальну траєкторію фахової освіти. При цьому з боку викладача повинна надаватися відповідна підтримка стосовно навчання з врахуванням конкретних потреб кожного студента. Визначено мету статті як здійснення аналізу та узагальнення існуючих відомостей щодо трактування особливостей та потенціалу студентоцентрованого навчання фахівців у НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут». Важливою умовою реалізації цього процесу визначено педагогічну фасилітацію, як сучасну парадигму навчання молоді. Акцентовано увагу на тому, що студентоцентричний підхід до педагогічної діяльності створює психологічні умови для спонукання студентів до самопізнання, саморозвитку, особистісного зростання та професійного самовдосконалення, сприяє розкриттю здібностей, розвитку індивідуальних особливостей. Виокремлено низку основних принципів студентоцентрованого навчання, якими повинен керуватися викладач у своїй роботі. Заслуговує на увагу описаний проєкт Тюнінг – своєрідна гармонізація освітянських структур у Європі, іншими словами, це ті результати, які повинен продемонструвати студент після завершення навчання. Зазначено, що, незважаючи на велику кількість праць, присвячених дослідженню різних аспектів студентоцентрованого навчання, так і не сформовано усталеної, повноцінної дефініції цього поняття. Розкрито особливості та методи студентоцентрованого навчання студентів. Висвітлено значну роботу КПДІ щодо впровадження студентоцентрованого підходу як одного з ключових принципів розвитку Європейського простору вищої освіти.

Посилання

Борисенко А.О., Якименко С.І. Вітчизняний та зарубіжний досвід реалізації принципу студентоцентризму. URL: http://www.baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/view/153/4562/9647-1 (дата звернення: 04.04.23).

Галан О.М. Студентоцентризм як системоутворювальний принцип підготовки майбутніх соціальних працівників у контексті сучасних освітніх викликів. URL: (дата звернення: 04.04.23).

3. Заболоцька О.С., Ніколаєва І.М. Студентоцентризм як тренд сучасної освіти. URL: https://pednauk.cuspu.edu.ua› (дата звернення: 04.04.23).

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти». Відомості Верховної Ради України (ВВР). 2020. № 24. С. 170. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/392-20#Text (дата звернення: 04.04.23).

Ільченко А.М. Студентоцентризм як базовий принцип організації освітнього процесу у вищій школі. URL: https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/8105 (дата звернення: 04.04.23).

Клименко К. Студентоцентризм як принцип академічної культури сучасного університету. Дидаскал. 2017. № 17. С. 60–63.

Мартинчук О.В. Студентоцентрований підхід до підготовки фахівців з інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами. Актуальні питання корекційної освіти. 2015. № 5. Т. 1. С. 203−218.

Моніторинг інтеграції української системи вищої освіти в Європейський простір вищої освіти та наукового дослідження: моніторингове дослідження : аналітичний звіт / за заг. ред. Т.В. Фінікова, О.І. Шарова. Київ : Таксон, 2014. 144 с.

Паламарчук О. Викладання в університеті на засадах лідерства : навч. посіб. Київ : ДП «НВЦ "Пріоритети"», 2016. 40 с.

Рашкевич Ю.М. Болонський процес та нова парадигма вищої освіти : монографія. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2014. 168 с.

Токарь В.В. Студентоцентризм у системі внутрішнього забезпечення якості вищої освіти: імплементація в Україні досвіду університетів США : збірник матеріалів всеукраїнської науково-методичної конференції за участю міжнародних представників, 2016. С. 43–44.

Тріпак М.М., Федорчук В.М. Європейські цінності у підготовці фахівців соціономічного профілю / Міжнародна науково-практична конференція «Ціннісно-орієнтований сталий розвиток освіти: уроки ЄС для України» для студентів, здобувачів, молодих вчених, аспірантів, докторантів, дослідників, викладачів, представників громадянського суспільства, м. Київ, 18–20 травня 2021 року. С. 110–115.

Тріпак М.М., Федорчук В.М. Студентоцентричний підхід у системі підготовки фахівців : Міжнародна науково-практична конференція «Соціальні та культурні Європейські студії: соціальні інновації для України», м. Київ, 26 квітня 2023 року. 245 с. С. 199–204.

Тріпак М.М., Федорчук В.М. Множинний інтелект в контексті студентоцентричного підходу до навчання : матеріали VІI Міжнародної науково-практичної конференції «Інновації партнерської взаємодії освіти, економіки та соціального захисту в умовах інклюзії та прагматичної реабілітації соціуму» (м. Кам’янець-Подільський, 19 травня 2023 року) / НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут», 2023. 278 с. С. 272–274.

Федорчук В.М., Волощук М.Б. Фасилітація як важлива складова людиноцентристського підходу до підготовки фахівців соціономічних професій / Міжнародний круглий стіл у рамках імплементації проєкту напряму Жана Монне «Європейські цінності різноманіття та інклюзії для сталого розвитку». «Інклюзивна освіта та реабілітація: партнерство, стратегії, методики (український та європейський вимір)» від 04.03.2021 р. С. 123–131.

Brandes D. A Guide to Student Centred Learning / D. Brandes, P. Ginnis. Oxford : Blackwell, 1986. Р. 12.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-01

Номер

Розділ

ЕКОНОМІЧНІ НАУКИ