СУЧАСНИЙ СТАН МЕДИКО-СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ОСІБ ПОХИЛОГО ВІКУ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ВДОСКОНАЛЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2787-5137-2023-2-10

Ключові слова:

особи похилого віку, старіння людини, медико-соціальна реабілітація, відновне лікування, види реабілітації

Анотація

Старіння населення – одна з найважливіших проблем, яка на даний час набуває величезного значення для економічної та соціальної політик усіх країн світу. Закономірним наслідком старіння населення є зростання потреб у медичному обслуговуванні, соціальних послугах, розвиток системи соціального обслуговування. Важливими проблемами старості є соціально-демографічна структура населення, медичні особливості старості та соціальний захист людей літнього та старечого віку. Із віком збільшується кількість хронічних захворювань, зростає питома вага осіб, які потребують постійного медичного спостереження та комплексного розв’язання медико-соціальних проблем. Враховуючи все зазначене, можна звернути увагу на важливість медико-соціальної реабілітація для літніх людей. Мета. Метою публікації є аналіз даних літератури про сучасні підходи та стан медико-соціальної реабілітації осіб похилого та старечого віку й шляхи їх удосконалення. Результати. Здоров’я осіб похилого та старечого віку характеризується зміною соціального статусу, підвищенням рівня захворюваності, зниженням рівня життя та виникненням потреби в частковому чи постійному сторонньому догляді. Із віком рівень обмеження дієздатності зростає, що веде до зниження їх активної діяльності в повсякденному житті, сприяє збільшенню потреби в медичному, психологічному та соціальному догляді. Однією з основних форм допомоги для старіючого населення стає медико-соціальна реабілітація. Вона передбачає використання комплексу заходів, спрямованих на відновлення людини в правах, соціальному статусі, здоров’ї, дієздатності. Основним стратегічним завданням медико-соціальної роботи з людьми похилого віку слід вважати збереження та поліпшення якості їхнього життя. Відновне лікування людей похилого та особливо старечого віку значно відрізняється від такого в пацієнтів інших вікових груп, що пов’язано з фізіологічними особливостями організму, що старіє. При проведенні реабілітації людей похилого віку необхідно враховувати, що інтенсивність і тривалість будь-якого реабілітаційного втручання не повинні викликати реакцій функціонального виснаження та бути пропорційними індивідуальному функціональному стану пацієнта, який старіє. Відновне лікування покращує функціональний стан людей похилого та старечого віку, що сприяє підвищенню якості їхнього життя. Функціонування системи реабілітації в Україні значно відстає від потреб і не відповідає вимогам сьогодення. Для вдосконалення системи реабілітації в Україні на рівні світових та європейських стандартів потрібно вирішити проблему кадрового забезпечення реабілітації, зміцнити матеріально-технічну базу реабілітаційних закладів та активніше розвивати медико-соціальну реабілітацію.

Посилання

Бакалюк Т.Г., Януш Я.Л. Ефективність методів фізичної реабілітації у хворих похилого віку з остеохондрозом. Медсестринство. 2013. № 1. С. 43–46.

Богданов С.Г. Державний механізм організації системи медичної реабілітації в Україні. Публічне управління і адміністрування в Україні. 2020. Випуск 16. С. 40–46.

Волошко Л.Б, Іванов О.В. Особливості фізичної реабілітації та рекреації осіб похилого віку. Фізична реабілітація та здоров’язбережувальні технології: реалії і перспективи : зб. матеріалів V Всеукр. наук.-практ. конф. з міжнар. участю (14 листопада 2019 р.). / Національний університет імені Юрія Кондратюка. Полтава, 2019. С. 47–49.

Михальський А.В., Федорчук В.М., Михальська Ю.А. Сучасні тенденції розвитку медико-соціальної роботи з людьми похилого віку. Збірник наукових праць Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка / за ред. Л.П. Мельник, Т.Л. Опалюк. Вип. 37. Серія «Соціально-педагогічна». Кам’янець-Подільський : Видавець Ковальчук О.В., 2022. С. 109–118.

Мисула І.Р., Бакалюк Т.Г., Голяченко А.О., Сидлярук Н.І., Мисула Ю.І., Мисула М.С., Завіднюк Ю.В. Система реабілітації в Україні та шляхи її вдосконалення. Здобутки клінічної і експериментальної медицини. 2019. № 3. С. 177–182.

Поташнюк І. Реабілітація осіб похилого та літнього віку. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві : збірник наукових праць Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 2010. № 1(9). С. 77–81.

Похилко Є.В., Гунько П.М. Організація та методика фізичної реабілітації людей похилого віку в геріатричній клініці. Актуальні проблеми природничих і гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених «Родзинка – 2019» : зб. матеріалів XXІ Всеукраїнської наукової конференції молодих учених, 2019. С. 447–448.

Сопко Р.І. Становище людей похилого віку в Україні. Вісник Львівського університету. Серія «Соціологічна». 2013. Випуск 7. С. 298–305.

Хобзей М.К., Іпатов А.В., Коробкін Ю.І., Мороз О.М. Аналіз сучасного стану реабілітації інвалідів в Україні. Соціальна медицина. 2010. Т. 15. № 4. С. 131–136.

Худецький І.Ю., Хоменко Є.С., Антонова-Рафі Ю.В. Особливості фізичної реабілітації людей похилого віку із неврологічними захворюваннями. Молодий вчений. 2018. № 10(62). С. 155–157.

Чайковська В.В. Демографічні прогнози для України [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://novosti.mif-ua.com/archive/issue-13366/article-13392/

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-01

Номер

Розділ

ПСИХОЛОГІЧНІ НАУКИ