ДОСЛІДЖЕННЯ СУТНІСНИХ ОЗНАК СУЧАСНОГО ПРОЦЕСУ СТАНДАРТИЗАЦІЇ Й СЕРТИФІКАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ: ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ
DOI:
https://doi.org/10.32782/inclusive_economics.3-6Ключові слова:
стандартизація, сертифікація, державне регулювання, якість продукції, цифровізаціяАнотація
Вступ. Встановлено, що сьогодні, дослідження процесу стандартизації та сертифікації продукції має вирішальне значення на сучасному глобальному ринку з кількох вагомих причин. Метою дослідження є визначення особливостей впливу цифровізації на процес стандартизації й сертифікації сучасної продукції. Доведено, що цифровізація значно трансформувала процес стандартизації та сертифікації продукції, вносячи ефективність, точність і прозорість у ці важливі аспекти забезпечення якості. Визначено, що з використанням цифрових технологій, таких як блокчейн, штучний інтелект, IoT та цифрові двійники, процеси, які раніше вимагали значного часу та ресурсів для виконання ручних перевірок та аналізів, тепер можуть бути автоматизовані та значно прискорені. Результат. Цифровізація дозволяє організаціям швидко аналізувати великі обсяги даних про продукцію, виявляти несумісності або неякісні товари набагато ефективніше, що підвищує рівень довіри споживачів до сертифікованих продуктів. Доведено, що цифровізація сприяє кращій гармонізації стандартів на міжнародному рівні, полегшуючи глобальну торгівлю та співпрацю між країнами. Визначено, що впровадження цифрових платформ для обміну інформацією про стандартизацію та сертифікацію сприяє більшій прозорості та доступності інформації для всіх зацікавлених сторін, включаючи виробників, регулятори, та споживачів. Це не лише підвищує ефективність виробничих та торговельних процесів, але й забезпечує вищий рівень безпеки та якості продукції, оскільки стандарти та процедури сертифікації стають більш адаптованими до сучасних вимог та викликів. Висновки. Виокремлено ключові засади цифровізації стандартизації й сертифікації продукції. Визначено, що цифрові технології суттєво змінили соціально-економічний середовище, особливо у сфері стандартизації та сертифікації продукції. Інтегруючи цифрові технології в ці процеси, підприємства та регулюючі органи змогли досягти безпрецедентного рівня ефективності, прозорості та доступності.
Посилання
Lagodiienko V., Franchuk V., Dziurakh Y., Melnyk S., Shuprudko N., & Hobela V. (2022) Food security of ukraine: estimation of factors’ impact, postwar trends and ways to supply. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice, no. 5(46), pp. 427–437.
Pasko O., Minta S., Rudenko S., & Hordiyenko M. (2020) Do poor and good performing companies report differently? The readability and impression management in corporate narrative documents: evidence from Northern Europe. Business: Theory and Practice, no. 21(2), pp. 835–849.
Liučvaitienė A. (2007) The impact of restructuring on the increase of agricultural competitiveness. Business: Theory and Practice, no. 8(2), pp. 94–106.
Bernard de Raymond A., Alpha A., Ben-Ari T., Daviron B., Nesme T., & Tétart G. (2021) Systemic risk and food security. Emerging trends and future avenues for research. Global Food Security, no. 29.
Fan S., Lin C., & Treisman D. (2009) Political decentralization and corruption: evidence from around the world. Journal of Public Economics, no. 93, pp. 14–34.
Miswar D., Suyatna A., Zakaria W.A., Wahono E.P., Saleh Y., Suhendro S. (2023) Geospatial modeling of environmental carrying capacity for sustainable agriculture using GIS. International Journal of Sustainable Development and Planning, vol. 18, no. 1, pp. 99–111.
King T., Cole M., Farber J. M., Eisenbrand G., Zabaras D., Fox E. M., & Hill J. P. (2017) Food safety for food security: Relationship between global megatrends and developments in food safety. Trends in Food Science & Technology, no. 68, pp. 160–175.
Espolov T., Espolov A., Satanbekov N., Tireuov K., Mukash J., Suleimenov Z. (2023) Economic trend in developing sustainable agriculture and organic farming. International Journal of Sustainable Development and Planning, vol. 18, no. 6, pp. 1885–1891.
Espolov T., Espolov A., Satanbekov N., Tireuov K., Mukash J., Suleimenov Z. (2023) Economic trend in developing sustainable agriculture and organic farming. International Journal of Sustainable Development and Planning, vol. 18, no. 6, pp. 1885-1891.
Ma N. L., Peng W., Soon C. F., Noor Hassim M. F., Misbah S., Rahmat Z., Yong W., & Sonne C. (2021) Covid-19 pandemic in the lens of food safety and security. Environmental research, no. 193.