ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ В УМОВАХ ВІЙНИ: ІСТОРИКО-ФІЛОСОФСЬКІ РОЗДУМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/3041-1351/2023-1-2

Ключові слова:

психологічна рефлексія, специфіка соціальної роботи, військовий стан, посттравматичні синдроми, соборність України

Анотація

У процесі наукового дослідження актуалізуються процеси формування суспільства, заснованому на гуманізмі, духовних ідеалах, новопосталої гуманістичної педагогіки і соціальної роботи крізь призму психологічних аспектів, на етапі формування нової етико-моральної реальності військового стану і російської агресії. Наша мета полягає в тому, щоб долучитись до ґрунтовного вивчення психологічних аспектів соціальної роботи в умовах війни з урахуванням спеціальної педагогічної діяльності, яку розуміємо як процеси залучення всього суспільства, а також суб’єктів соціально-політичних процесів зі спеціальними освітніми потребами до суспільного життя і життєдіяльності місцевих громад. Перш за все слід поставити тих учасників соціальної дії, які мають проблеми у фізичному чи душевно-психологічному розвитку. Ці процеси приводять до рефлексії і використання методів, які сприятимуть кожному індивідууму, дитині, здобувачу з особливими потребами повноцінно брати участь у політико-суспільному житті нашої держави, яка перебуває в стані бойових дій. Унікальні соціально-політичні патерни розвитку цивілізації створюють своєрідні економіко-культурні тенденції відносно майбутнього актора суспільної діяльності, якого потрібно навчити, сформувати до найрізноманітніших життєвих ситуацій за допомогою освіти і виховання, культури й науки, в системі певної культурної стадії розвитку держави. Вивчаючи історичну мінливість дискурсу педагогіко-психологічної теорії та практики, зазначаємо, що зі зміною соціально-економічних формацій в історичному кроці цивілізацій вони наближатимуться до людини та її психіко-соматичних станів (людиномірність) в усій повноті психологічного, духовно-тілесного розвитку і самовдосконалення суб’єкта соціокультурного дискурсу в умовах війни та повоєнних реаліях. Наукові напрацювання розширюють можливості психологічної науки і практики соціальної роботи в умовах військового часу, інклюзивної педагогіки для осіб зі спеціальними освітніми потребами на фундаменті духовності функціонування країни і збереження її суверенітету та територіальної цілісності. Психологічні особливості соціальної роботи можуть застосовуватись у концептуалізації інклюзивної педагогіки, філософії освіти, залучатись до усвідомлення та прогнозування нагальних проблем українського соціокультурного буття, вирішення реальних політичних проблем нашої Батьківщини в умовах військової агресії російської федерації на регіональному і глобальному рівнях, подоланні релігійних, політичних, конфесійних розбіжностей. Переосмислена проблематика допоможе формуванню збалансованої особистості для людей з особливими потребами, посттравматичними синдромами, а також сприятиме соціалізації та самореалізації в повоєнному середовищі і агресивному світі воєн, агресії і насилля.

Посилання

Максюта М. Поняття «Тілесне» і «Духовне» у світоглядово-філософських пошуках Григорія Сковороди». URL: https://pedagogy.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2020/09/Vypusk-32-33.pdf.

Козубовський Р. Міжетнічна толерантність соціального працівника в полікультурному регіоні як умова ефективної професійної діяльності. URL: https://pedagogy.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2020/09/Vypusk-32-33.pdf.

Чижевський Д. Нариси з історії філософії на Україні. Київ: «Орій» при УКСП «Кобза», 1992. 230 с.

Даренська В. Куліш як фундатор українського екзистенціалізму. Філософська думка. 2010. № 4. С. 103–115.

22 січня – День Соборності України. Інформаційні матеріали. URL: https://old.uinp.gov.ua/news/22-sichnya-densobornosti-ukraini-informatsiini-materiali.

День Соборності України: історія виникнення традиції й свята. URL: https://mkrada.gov.ua/content/den-sobornostiukraini-istoriya-viniknennya-tradicii-y-svyata.htm.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-29