ЕФЕКТИВНІСТЬ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/3041-1351/2023-1-6

Ключові слова:

соціальна допомога, реабілітація, соціальна підтримка

Анотація

Задача забезпечення ефективної соціальної допомоги є надзвичайно важливою для того, щоб забезпечити належний рівень життя для тих, хто має потребу в допомозі. Однак ефективність соціальної допомоги є складною і багатогранною проблемою, яка потребує багато аналізу та дослідження. Соціальна допомога може включати різноманітні форми підтримки, такі як грошові виплати, послуги з охорони здоров’я, житла, освіти та інші види допомоги, що надаються людям у складних життєвих ситуаціях. Однак питання ефективності соціальної допомоги є досить складним і багатогранним. Важливо не тільки забезпечити доступ до соціальної допомоги, але й зробити її ефективною в термінах підтримки тих, хто потребує допомоги, а також забезпечити сталість та стабільність системи соціальної допомоги. У контексті дослідження ефективності соціальної допомоги важливо вивчати якість та доступність послуг, сприятливість умов надання соціальної допомоги для користувачів, а також враховувати витрати на її надання та можливість підвищення ефективності за рахунок удосконалення системи. Визначено ефективність та результативність системи соціальної підтримки за надання допомоги вразливим групам населення, які її потребують. Досліджено заходи та програми соціальної допомоги, а також їхня ефективність для розв’язання конкретних соціальних проблем та потреб вразливих груп населення. Важливо також визначити, які фактори впливають на ефективність соціальної допомоги та які можливості є для покращення системи соціальної підтримки, забезпечення сталості та стабільності її роботи. Досліджено ефективність забезпечення оптимального використання ресурсів та максимального позитивного впливу на життя людей, які потребують соціальної підтримки. За результатами досліджень, ефективність соціальної допомоги залежить від багатьох факторів, зокрема того, наскільки правильно визначені потреби тих, хто отримує допомогу, які програми соціальної підтримки застосовуються, які ресурси виділені на ці цілі. Один з ключових факторів ефективності соціальної допомоги полягає в тому, щоб забезпечити реальну підтримку вразливим групам населення, які її потребують, а не тільки створювати формальні програми, які не мають реального позитивного впливу на життя людей. Крім того, ефективність соціальної допомоги можна забезпечити шляхом використання інноваційних методів та технологій, таких як електронні системи заявок та автоматизація процесів надання допомоги. Такі підходи можуть допомогти зменшити бюрократію, підвищивши швидкість та точність надання соціальної підтримки. Дослідження також показують, що соціальна допомога повинна бути орієнтована на розв’язання конкретних проблем та потреб вразливих груп населення, забезпечуючи їм доступ до необхідних ресурсів та послуг.

Посилання

De Wispelaere J., Slaughter S. The Politics of Conditional Cash Transfers. Policy and Politics. 2013. № 41 (2). Р. 163–180.

Hanratty M., Haux T. Implementing Universal Credit: welfare conditionality and disabled people in the UK. Disability & Society. 2018. № 33 (7). Р. 1188–1206.

Brian L. Evaluating the Effectiveness of Social Assistance Programs. Journal of Social Policy. 2019. № 48 (2). Р. 369–388.

Галіч І. Ефективність соціальної допомоги: світовий досвід. Соціальна політика та соціальна робота. 2021. № 3. С. 47–56.

Мартиненко О. Соціальна допомога як чинник соціальної інтеграції. Соціальна робота: теорія та практика. 2016. № 1. С. 37–41.

Трощинська І. Ефективність соціальної допомоги в Україні: стан, проблеми та напрями покращення. Проблеми соціальної роботи. 2017. № 1. С. 13–21.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-29