ІНТЕРНЕТ-АДИКЦІЯ ЯК РЕЗУЛЬТАТ СОЦІАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ МОЛОДІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/3041-1351/2023-1-3

Ключові слова:

інтернет-залежність, інтернет-адикція, мережа, віртуальне середовище, ґаджет

Анотація

Вступ. Науково-технічний прогрес є показником рівня розвитку сучасного суспільства. У зв’язку з появою нових технологій у сфері телебачення та інформаційно-комунікаційних технологій (інтернет, соціальні мережі, мобільна комунікація) люди дедалі більше стають інформаційно залежними. Сьогодні проблема залежності від віртуального світу набирає все більших масштабів. Психологи, психіатри, терапевти давно порушують питання про розвиток патологічної залежності людей від інтернет-мережі. Вона подібна до залежності від азартних ігор, наркотичної та алкогольної залежності тощо. Людина, яка «проживає» у віртуальному світі, фактично не контролює себе, вона втрачає свою волю, свободу вибору. Проблема залежності від мережі багатогранна, оскільки стосується і фізичного, і психологічного здоров’я нації, соціальних відносин у сімейному, освітньому та професійному середовищах, і серйозних економічних проблем. Метою статті є соціологічний аналіз соціально-психологічних чинників, які обумовлюють виникнення і розвиток інтернет-залежності, виявлення основних детермінант для розроблення системи заходів попередження її негативних наслідків. Результати досліджень доводять актуальність проблеми інтернет-залежності осіб юнацького віку та потребують нагального вирішення шляхом розроблення засобів профілактики та зниження проявів цього виду адиктивної поведінки.

Посилання

Вакуліч Т.М. Психологічні чинники запобігання інтернет-залежності підлітків: автореф. дис. ... канд. психол. наук: 19.00.07. Київ, 2006. 21 с.

Карабін Т.В. Вплив особливостей спілкування в мережі «Internet» на процес соціалізації студентської молоді: дис. ... канд. психол. наук: 19.00.05. Івано-Франківськ, 2005. 261 с.

Мельник В.О. Аналіз сучасного стану психічних та поведінкових розладів пов’язаних з патологічним використанням комп’ютера та інтернет-мережі. Психічне здоров’я. 2011. № 1 (30). С. 22–25.

Мовчан М.М. Самотність як феномен буття особистості: монографія. Полтава: РВВ ПУСКУ, 2009. 265 с.

Москаленко В.В. Соціалізація особистості: монографія. Київ: Фенікс, 2013. 540 с.

Шапар Б.В. Психологічний тлумачний словник. Харків: Прапор, 2004. 640 с.

Goldberg I. Internet addiction disorder. In Psychom.net, accessed 20 November 2004.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-29